Zonnepanelen: het volledige verhaal

Alles wat jij wilt weten over
​​​​​​​zonnepanelen en de salderingsregeling

Je hebt vast gemerkt dat er de laatste jaren veel is veranderd op het gebied van energie. Zonnepanelen werden snel populair vanwege de stijgende energieprijzen, maar nu horen we steeds meer negatieve verhalen over hun waarde, vooral met de afbouw van de salderingsregeling. Hoe zit het nu precies? Hier lees je het hele verhaal.

De positieve kant van het verhaal


De positieve kant van het verhaal is dat investeren in zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk is. Momenteel duurt het gemiddeld 3 tot 5 jaar om je investering terug te verdienen, dankzij de huidige energieprijzen en de dalende kosten van zonnepaneelinstallaties. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de plannen van het kabinet om de salderingsregeling voor zonnepanelen tussen 2025 en 2031 af te bouwen.

Wat houdt de salderingsregeling in?


Met deze regeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en deze aftrekken van hun eigen verbruik. Het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling wordt momenteel behandeld in de Eerste Kamer, wat het nog onduidelijk maakt hoe dit precies van invloed zal zijn op huishoudens. Toch kunnen we je door de gekozen richting van het kabinet wel een beeld schetsen.

Foto

Wat te doen met de afbouw van de salderingsregeling?


Als je door de afbouw van de salderingsregeling je energie niet meer kunt opslaan op het energienet, is het belangrijk je installatie in de loop der jaren aan te passen en een thuisbatterij hieraan toe te voegen.  Het optimale moment voor deze aanpassingen hangt af van de nieuwe wetgeving, die momenteel nog in behandeling is bij de Eerste Kamer.

Waarom een thuisaccu huishoudens gaat helpen


Een thuisaccu kan huishoudens ondersteunen door de onbalans tussen dag en nacht of minder zonnige dagen te corrigeren. Met een thuisaccu kun je de opgewekte zonne-energie op verschillende momenten van de dag gebruiken. Hierdoor benut je meer van je eigen opgewekte energie en ben je minder afhankelijk van een energiemaatschappij. Dit leidt tot besparingen op je energierekening en verbetert de efficiëntie van je zonnepanelen.


De thuisaccu is vaak modulair op te bouwen waardoor je de juiste opslag gaandeweg kunt bepalen door de modules op- of af te schalen.

Foto

Voor de duidelijkheid: niet voor in de wintermaanden


Je kunt met de thuisbatterij opgeslagen energie in het voorjaar niet gebruiken in het najaar. De thuisaccu’s overbruggen over het algemeen één tot een paar dagen.

Samengevat


  • Zijn er een flink aantal ontwikkelingen en onzekerheden in energietransitie
  • Dit heeft invloed op zonnepanelen, die nog steeds een rendabele investering zijn
  • De terugverdientijd is nu tussen de 3-5 jaar
  • Thuisaccu’s gaan helpen om opgewekte energie op meerdere momenten van de dag in te zetten
  • Waardoor je zonnepanelen en je investering optimaal blijven renderen
  • Ook belangrijk: je hebt met zonnepanelen wél een vaste energieprijs: namelijk je investering
Afbeelding

Heb je een vraag of wil je samen een project starten?


Stel je vraag of deel je wensen. Wij hebben de kennis, de producten en de gedrevenheid. We helpen je graag verder.